Printer Friendly Version Proslava 70 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa sa Kubom @ 9 May 2013 04:09 PM


Povodom proslave jubilarnih 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kubom, Ambasada R.Srbije u Havani organizovala je centralnu manifestaciju, koja se održala u periodu od 7 – 15. maja 2013. godine.

Na Institutu za međunarodne odnose R.Kube (Instituto Superior de Relaciones Internacionales - ISRI), 07.05.2013. godine predstavljena je izložba arhivskih dokumenata, koju su priredili Ministarstvo spolnih poslova R.Kube, ISRI i ambasada R.Srbije. Izložbu je otvorila zamenik ministra spoljnih poslova R.Kube Ana Teresita Gonzales Fraga.

 

                                                       

Nakon toga, održana je konferencija na temu „Značaj bilateralnih odnosa Srbije i Kube“, na kojoj su učestovali ambasador Isabel Allende Karam, rektor Instituta, Ambasador R.Srbije na Kubi, Marina Perović Petrović, ambasador dr. Juan Sanchez Monroe, profesor Instituta i bivši Ambasador Kube u R.Srbiji, kao i prof. dr. Slobodan Pajović, profesor i koordinator Departmana za studije Latinske Amerike i Kariba Univerziteta Megatrend u Beogradu. Svečanom događaju, pored zamenika ministra Gonzalez Fraga,  prisutvovali su i zamenik direktora Direkcije za Evropu i Kanadu Ministarstva spoljnih poslova Kube, ambasador Rodney A.Lopez Clemente, zvaničnici drugih resornih ministarstava, kao i istaknute ličnosti iz društveno-političkog i kulturnog miljea.

Izlaganjem ambasadora M.Perović Petrović obuhvaćena je retrospektiva bilateralnih odnosa dve zemlje, ozvaničenih otvaranjem poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Havani, 1943. godine – datuma koji je jedini istorijski dokumentovan i koji se računa kao datum uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ukazano je da se do danas prijateljski odnosi dve zemlje odvijaju sa ciljem njihovog produbljivanja, uz zajedničku težnju za stvaranjem boljeg, pravednijeg i humanijeg društva i sveta. Saradnja na bilateralnom planu odražava se kroz realizaciju brojnih poseta na visokom nivou i intenziviranim političkim dijalogom, potpisanim sporazumima u domenu ekonomije, zdravstva, naučne i kulturne saradnje.
Navedeno je da Srbija i Kuba dele pozitivna iskustva i u izgradnji humanijeg društva sa svim elementima društvenog blagostanja, od sveopšte emancipacije, veće i prisutnije uloge žena, do dostupnog obrazovanja i zdravstva. Neguje se i razmena studenata, uz dodeljivanje stipendija i jačanje stručne i druge saradnje u svim oblastima.
Potvrda da odnosi idu uzlaznom linijom, manifestovana je i pozivom koji upućen predsedniku Tomislavu Nikoliću i MSP Ivanu Mrkiću da posete Kubu ove godine, kao i ministru zdravlja i predsedniku Parlamenta.
Ostaje da se uloži dodatni napor, istaknuto je u izlaganju, za podsticaj privredne saradnja za koju ima prostora da se razvija, posebno u kontekstu ekonomskih reformi koje Kuba aktuelno preduzima.

Takođe, saradnja na multilateralnom planu, odnosno u okviru međunarodnih institucija, svedoči o bliskoj poziciji po mnogim ključnim pitanjima, gde dve zemlje pružaju jedna drugoj snažnu podršku (nepriznavanje jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, odnosno podrška zahtevu za ukidanje blokade SAD), a dele i zajedničke napore za afirmaciju principa jednakosti, poštovanje suvereniteta i integriteta država, međunarodnog prava, Povelje UN, kao i zalažu se za podršku zemljama u razvoju i  njihovoj većoj prisutnosti u međunarodnoj areni. Spoljnopolitička strategija Srbije je i razvijanje dobrih odnosa sa Latinskom Amerikim i Karibima, Afrikom, Azijom i  Pacifikom što je i opredeljenje Kube.
Dokaz bliskosti izvan političke sfere su i grupe prijateljstva sa Kubom i Srbijom koje deluju u okviru oba parlamenta.

 

                                              

 

U prestižnom bioskopu „Cine 23 y 12“, u centru Havane, od 10 – 15.05.2013, održaće se smotra savremenog srpskog filma, koju je ambasada priredila u saradnji sa Odeljenjem za kulturu Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije, Filmskim centrom Srbije, Ministarstvom za kulturu R.Kube i Kubanskim institutom za film (Instituto Cubano de Arte e Industria Cimenatográficos – ICAIC). Manifestaciju je prigodnim osvrtom na savremeni srpski film, otvorila Jelena Živojinović, drugi sekretar ambasade.