Printer Friendly Version Величковић и Абрамовић у Хавани @ 17 May 2013 07:29 PM

У низу манифестација које амбасада организовала 2012 године најзначајни догађаји у области културе били су представљање сликара Владимира Величковића и перформанс уметнице Марине Абрамовић.
Изложба 12 цртежа нашег истакнутог уметника Владимира Величковића, у згради Универзалних уметности, Националног музеја лепих уметности (Museo Nacional de Bellas Artes) у Хавани, реализована је у Хавани од 3.марта до 1. маја 2012. године
Један од најзначајнијих представника покрета фигуративне нарације друге половине 20. века, академик Србије и Француске, добитник Ордена Легије части, током сусрета са новинарима, изјавио је да су насиље и агресивност, који се осликавају у изложеним  делима, у директном односу са људском одговорношћу пред окрутним ратним трагедијама, које се догодиле на Балкану.
Величковић је рекао да од 60-тих година, од када је започео са својом професионалном каријером, насиље представља централну тему његовог уметничког рада, који се од тада развијао у области форме, док концепт током година и даље указује на зло које човек наноси ближњем.
Мораима Клавихо (Moraima Clavijo), директор Националног музеја лепих уметности истакла значај који за кубанску публику представља изложба цртежа нашег прослављеног сликара, колажисте и вајара.
Амбасадор Р.Србије у Хавани Марина Перовић Петровић указала је на престиж који Величковић има у свету и поменула да његова дела чине баштину светски познатих музеја, као што су Прадо у Мадриду и Музеј савремене уметности у Њујорку. Такође, изразила је очекивања да ће ова изложба бити прва од многих других изложби српских уметника у Хавани и захвалила кубанској страни, на доприносу реализацији изложбе, која је на Куби представљена као резултат иницијативе др Хилберта Хаса (Gilbert Haas), француског лекара и љубитеља уметности.
Отварању изложбе присуствовали су домаћи и страни ликовни уметници и критичари, представници штампе и дијаспоре. Кубанска СЈИ су догађају дала значајну пажњу.

........................

Током месец дана (11.05. – 11.06.2012. године) Хавана је домаћин традиционалног, међународног ликовног Бијенала, 11. по реду ове године. Иако суженог буџета, ова међународна манифестација, поред већ уобичајених учесника, уметника земаља Трећег света, окупила је и бројне европске, али и америчке уметнике, кустосе, публику и критичаре, међу којима је истакнуто учешће перформанс уметнице Марине Абрамовић.

Уметнички израз у области перформанса Марине Абрамовић примљен је са изузетно повољним критикама, како од стране публике, тако и од стане домаћих критичара. Дневни лист „Гранма“ о њеном представљању каже, да је публика у прилици да се приближи стваралаштву једне од најистакнутијих учесника на Бијеналу. М.Абрамовић је такође награђена титулом почасног доктора наука од стане Академије уметности Кубе (Instituto Superior de Artes), због “њене вере у друштвену одговорност уметности, укључивања педагогије у своје уметничко стваралаштво и схватања сопственог живота као највећег уметничког дела”. Додели престижне титуле, интерактивном представљању, као и пројекцији документарног филма „Уметник је присутан“ (о перформансу реализованом у Музеју модерне уметности у Њујорку – МОМА), присуствовала је амбасадор Марина Перовић Петровић, као и чланови дип. кора.