Printer Friendly Version Учешће српског филма на 33. међународном фестивалу новог латиноамеричког филма у Хавани, 2011. године @ 25 May 2013 08:18 PM

Од 01. до 11.12.2011.. у Хавани се одржао 33. међународни фестивал новог латиноамеричког филма (Festival de Nuevo Cine Latinoamericano), који је ове године окупио представнике седме уметности из 46 земаља, међу којима и синеасте из Србије. У такмичарском програму, у различитим категоријама представиће се 121, од укупно 526 домаћих и страних филмова.

У категорији „Са других меридијана“, у еминентном биоскопу „Ривијера“ приказује се седам српских филмова, као и смотра кратих филмова Влатка Гилића. На исти начин учешће су узели и филмови из Италије, Француске и Пољске. Документарни филм нашег редитеља и сценаристе Горана Радовановић „Са Фиделом до краја“ своје место нашао је у не-такмичарској категорији „Филмови снимљени на Куби“. На фестивалу се приказује и  филм „Седам ноћи у Хавани“, у режији седам страних редитеља у једном од којих, као глумац, учествује наш уметник Е.Кустурица.

У организацији Факултета драмских уметности - ФДУ, Удружења српско-кубанског пријатељства и уз асистенцију ове амбасаде, у Хавани су боравили Љиљана Богоева Седлар, професор ФДУ, Драган Бјелогрлић, глумац, редитељ и продуцент, Игор Тохољ, редитељ,  Петар Мирић, редитељ (стипениста докторант на студијама у Копенхагену) и Невена Матовић, новинар Радио Београда 2. Поводом боравка наших уметника на Куби, у резиденцији амбасадора Марине Перовић Петровић, одржан је пригодан коктел, на коме су присуствовали и представници овдашњег Министарства културе, Института за филмску индустрију (ICAIC) и Фестивала. Сусрет је био прилика да се кубанској страни укаже на актуелне токове у области филмске уметности, као и на могућности интензивније билатералне сарадње у култури.

Чланови делегације су на прес конференцији 02.12. 2011, у Хотелу „Национал“ одржали презентацију о савременом и документарном српском филму, а дата је и критика филмова учесника.