Printer Friendly Version Poseta MSP Ivana Mrkića Kubi, 8-11.07.2013 @ 23 July 2013 08:12 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić boravio je u zvaničnoj poseti Republici Kubi u periodu od 8-11.07.2013. godine. Radi se o prvoj zvaničnoj poseti MSP I.Mrkića latino-američkom regionu.

Tokom boravka na Kubi MSP Ivan Mrkić susreo se sa ministrom spoljnih poslova R.Kube Bruno Rodriges Pariljom, predsednikom Parlamenta Esteban Lasom, ministrom spoljne trgovine i stranih ulaganja Rodrigo Malmierkom, kao i potpredsednikom Saveta ministara Ulises Torom.

Polaganje venca narodnom heroju Hose Martiju na Trgu Revolucije

 



Obilazak Muzeja Hose Marti

 

U razgovoru sa MIP Kube B.Rodrigesom, ministar I.Mrkić je ukazao da reforme koje se sprovode u Srbiji i na Kubi otvaraju mogućnosti za jačanje bilateralnih veza, kao i da se odnosi, čijih se 70 godina uspostavljanja obeležavaju tokom ove godine, karakterišu bliskošću, prijateljstvom i zajedničkim borbama. “Izdržali smo i prebrodili mnoga iskušenja zajedno, čime smo održali i ojačali naše prijateljstvo”. MIP Kube B.Rodriges ocenio je značajnom saradnju na međunarodnom planu, gde naše dve zemlje dele iste ciljeve – odbranu mira, multilateralizam, te načela i ciljeve Povelje UN.

Pored zahvalnosti na međusobnim podrškama u međunarodnim forumima, ministri spoljnih poslova su se složili da za dalji razvoj bilateralnih odnosa postoje velike mogućnosti u oblasti kulture, nauke i ekonomije.

 


Prijem u MIP R.Kube koji je povodom posete MSP R.Srbije I.Mrkića priređen za diplomatski kor

 

Tokom susreta MSP I.Mrkića sa predsednikom Narodne skupštine E.Lasom visoki zvaničnici su ukazali na prijateljske odnose dve zemlje, zasnovane na principima, koji se u složenim aktuelnim međunarodnim okolnostima ogledaju kroz međusobne podrške po pitanjima od značaja, gde je istaknut čvrst stav Kube u odnosu na KiM, osuda kubanske vlade bombardovanja Srbije 1999. godine, kao i stav Srbije na temu blokade SAD prema Kubi. “Problemi sa kojima se suočavaju naši narodi budno se prate, bez obzira na geografsku udaljenost”, izjavio je ministar I.Mrkić tokom susreta, na kome je obostrano ukazano na potrebu jačanja odnosa u oblasti privrede i trgovine. Prema rečima predsednika Parlamenta Lasa, “potrebno je imati u vidu značaj ujedinjenja i ne razjedinjenja, u današnjem svetu koji se suočava sa ekonomskom i energetskom krizom, klimatskim promenama i nepravednim ratovima”.

 

U razgovoru MSP I.Mrkića sa potpredsednikom Saveta ministara U.Torom konstatovano je da su bilaterani odnosi dobri, kao i volja za produbljivanjem privredno-trgovinskih i veza u naučno-tehničkoj saradnji. Istovremeno, izneta je i zahvalnost na podršci koju Srbija pruža Kubi u vezi sa ekonomskom, trgovinskom i finansijskom blokadom SAD.

 



Poseta MSP I.Mrkića bila je i prilika za obilazak Centra za genetski inženjering i biotehnologiju – CIGB (Centro de Investigación Genética y Biotecnología), kojom prilikom je direktor ovog prestižnog naučnog instituta L.Erera, upoznao ministra I.Mrkića sa dostignućima centra i konkretnim mogućnostima saradnje sa Srbijom, u oblasti nauke i bio-tehnologije.