Printer Friendly Version Vlada Veličković i Marina Abramović u Havani @ 23 September 2013 03:13 PM

U nizu manifestacija koje je ambasada organizovala 2012. godine najznačajniji događaji u oblasti kulture bili su predstavljanje slikara Vladimira Veličkovića i performans umetnice Marine Abramović.

Izlozba 12 crteža našeg istaknutog umetnika Vladimira Veličkovića u zgradi Univerzalnih umetnosti, Nacionalnog muzeja lepih umetnosti (Museo Nacional de Bellas Artes) u Havani, realizovana je u Havani od 3. marta do 1. maja 2012.godine.

Jedan od najznačajnih predstavnika pokreta figurativne naracije druge polovine 20. veka, akademik Srbije i Francuske, dobitnik Ordena Legije časti, tokom susreta sa novinarima izjavio da su nasilje i agresivnost, koji se oslikavaju u izloženim delima, u direktnom odnosu sa ljudskom odgovornošću pred okrutnim tragedijama, koje su se dogodile na Balkanu.

Veličković je rekao da je 60-ih godina, od kada je započeo sa svojom profesionalnom karijerom, nasilje predastavljao kao centralnu temu svog umetničkog rada, koji se od tada razvijao u oblasti forme, dok koncept i dalje ukazuje na zlo koje čovek nanosi bližnjem.

Moraima Klaviho (Moraima Clavijo) direktor Nacionalnog muzeja lepih umetnosti istakla je značaj koji za kubansku publiku predstavlja izložba crteža našeg proslavljenog slikara, kolažiste i vajara.

Ambasador R.Srbije u Havani Marina Perović Petrović ukazala je na prestiž koji Veličković ima u svetu i pomenula da njegova dela čine baštinu svetski poznatih muzeja, kao što su Prado u Madridu i Muzej savremene umetnosti u Njujorku. Takođe, izrazila je očekivanja da će ova izložba biti prva od mnogih drugih izložbi srpskih umetnika u Havani i zahvalila kubanskoj strani na doprinosu u realizaciji izložbe, koja je na Kubi predstavljena kao rezultat inicijative dr Hilebrat Hasa (Glibert Haas), francuskog lekara i ljubitelja umetnosti.

Otvaranju izložbe prisustvovali su domaći i strani likovni umetnici i kritičari, predstavnici štampe i dijaspore. Kubanska SJI su događaju dala značajnu pažnju.

.........................................

Tokom mesec dana (11.05-11.06.2012.godine) Havana je domaćin tradicionalnog međunarodnog likovnog Bijenala, 11. po redu ove godine. Iako suženog budžeta, ova međunaradna manifestacija, pored već uobičajenih učesnika, umetnika zemalja Trećeg sveta, okupila je i brojne evropske, ali i američke kustose, publiku i kritičare, među kojima je istaknuto učešće performans umetnice Marine Abramović

Umetnički izraz u oblasti performansa Marine Abramović primljen je sa izuzetno povoljnim kritikama, kako od strane publike, tako i od strane domaćih kritičara. Dnevni list „Granma“ o njenom predstavljanju kaže da je publika u prilici da se približi stvaralaštvu jedne od najistaknutijih učesnika na Bijenalu. M.Abramović je takođe nagrađena titulom počasnog doktora nauka od strane Akademije umetnosti Kube (Instituto Superior de Artes), zbog „njene vere u društvenu odgovornost umetnosti, uključivanja pedagogije u svoje umetničko stvaralaštvo i shvatanja sopstvenog života kao najvećeg umetničkog dela“. Dodeli prestižne titule, interaktivnom predstavljanju, kao i projekciji dokumentarnog filma „Umetnik je prisutan“ (o performansu realizovanom u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku – MOMA), prisustvovala je ambasador Marina Perović Petrović, kao i članovi diplomatskog kora.