Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti Republike Srbije u Havani @ 20 February 2014 12:00 AM

Govor povodom Nacionalnog praznika, 15. februar 2014.

Dozvolite mi da pozdravim prisutne iz Ministarstava, kolege ambasadore, diplomatski kor, naše kubanske prijatelje.

Vratiću se malo u istoriju u 1835. kada je Srbija dobila prvi demokratski Ustav, datum koji obeležava kao svoj nacionalni praznik.

Obično u ovim prilikama ističemo rezultate u međusobnim odnosima, pre svega na privrednom planu.

Kuba i Srbija se ne mogu pohvaliti izuzetnim rezultatima u tom pogledu, neću da kažem da je na nivou statističke greške, ali je mnogo ispod nivoa potencijala dve zemlje.

Ono čime se mogu pohvaliti Kuba i Srbija je prijateljstvo uspostavljeno pre 70 godina koje su obe zemlje na prigodan način obeležile u toku 2013.

Ova činjenica pruža mogućnost da na toj osnovi bliskosti i razumevanja gradimo naše odnose, i uzajamnu saradnju učinimo bogatijom i sadržajnijom. Uspešne posete ministra inostranih poslova i ministra zdravlja R. Srbije Kubi 2013. upravo su doprinos i podsticaj jačanju poličkih i privrednih odnosa od kojih očekujemo dobre rezultate.

Srbija je 21. januara ove godine napravila istorijski iskorak otvaranjem pristupnih pregovora sa EU čime je zvanično započeo proces pridruživanja velikoj evropskoj porodici. Pravimo jedno novo strateško partnerstvo za šta nam predstoji težak i kompleksan rad.

Potpisan je 2013. i Briselski sporazum o saradnji Beograda i Prištine o normalizaciji života građana na KiM pri čemu Srbija ostaje čvrsto pri stavu o nepriznavanju ilegalno proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da potpisani sporazum ni na koji način to ne prejudicira.

I pored toga što je članstvo u EU naš prioritetni cilj, Srbija uporedo razvija dobre odnose i sa drugim regionima. Interes za saradnju sa LA i Karibima Srbija je iskazali inicijativom da baš u vreme predsedavanja Kube pro-tempore CELAC-om uspostavi specijalne odnose sa ovom organizacijom i da se osmišljenim projektima predstavi na ovom tržištu.

Želim da odam priznanje domaćinu na uspešnom vođenju i dobroj organizaciji Samita CELAC, nedavno održanog u Havani.

Sa optimizmom gledam u period pred nama jer su učinjene pretpostavke (pre svega tu mislim na privredni i finansijski sektor koje obe zemlje reformišu) za realizaciju aktivnosti koje su do sada bile na papiru.

Pošto smo još uvek na početku godine, ovo je i prilika da svima poželim uspešnu i srećnu 2014. i da svi zajedno uživamo u ovom danu ljubavi, Sveti Valentin.

Havana, 14. februar 2014.