Printer Friendly Version Učešće PPV i MSP Ivice Dačića na 17. samitu Pokreta nesvrstnih zemalja u Venecueli, 15-18. septembar o.g. @ 1 October 2016 02:34 AM

 

Osnovna poruka koju je 17. samit Pokreta nesvrstnih zemalja u Venecueli želeo da uputi svetskoj javnosti je privrženost miru, suverenitetu država i zajedničkoj solidarnosti u postizanju održivog razvoja. Prisustvo 120 država koje čine dve trećine članica UN potvrda je značaja Skupa, posebno u kontekstu aktuelnih globalnih izazova, poput borbe protiv terorizma, migracionih kretanja, klimatskog zagrevanja, saradnje jug-jug.

Samitu PNZ je, pored najviših predstavnika država članica Pokreta, prisustvovalo i 17 zemalja posmatrača među kojima je i R. Srbija, 16 međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i specijalni gosti.

Delegaciju R.Srbije predvodio je PPV i MSP I.Dačić.

Na marginama Samita, između ostalih susreta, upriličen je i susret PPV i MSP I.Dačića sa MIP Kube B.Pariljom. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dinamikom bilateralne saradnje koja se pozitivno reflektuje i na multilateralnom planu i zražena očekivanja za intenzivnijom ekonomskom saradnjom.