Printer Friendly Version Посета председника Александра Вучића Републици Куби @ 18 January 2018 08:11 PM

Председник Републике Александар Вучић, боравио је у званичној посети Републици Куби од 13 - 15. децембра 2017. године. У делегацији су се налазили и министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Београда Синиша Мали.


Током посете, председник Александар Вучић састао се са Естебан Ласом, председником Националне скупштине народне власти Кубе, којом приликом је потврђено изванредно стање билатералних односа и указано на потребу јачања економске сарадње. Председник Вучић је истом приликом обавестио да је Влада Републике Србије донела одлуку о новчаној донацији Влади Републике Кубе, поводом штете која је настала у урагану Ирма.


У свечаној сали Универзитета у Хавани, Aula Magna, председник је одржао предавање „Србија у Европи – чувар независности и суверенитета“, пред близу 200 студената, дипломатским кором и званичницима Универзитета.  Домаћин предавања је био први потпредседник Државног савета и Савета министара Кубе, Мигел Диас Канел, а поред осталих угледних гостију, присуствовао је и министар за високо образовање, Хосе Рамон Саборин.

 


Након полагања венца на споменик Националном хероју Хосе Мартију, уследио је свечани дочек у Председничкој палати и званични разговори са председником Раул Кастром.


Разговор два председника, који је протекао у срдачном и пријатељском тону, представљао је прилику за размену мишљења о историјским догађајима у две државе, стању билатералних односа и изразима захвалности за подршке које две земље размењују по питањима од националног интереса – независност, суверенитет и територијални интегритет Србије и потреба укидања економског, трговинског и финансијског ембарга који САД намећу Куби. Са кубанске стране, разговору су присуствовали Мигел Дијас Канел, први потпредседник Државног савета и Савета министара,  Бруно Родригес Париља, министар спољних послова, Родриго Малмиерка Дијас, министар за страна улагања и спољну трговину и Роберто Охеда Моралес, министар здравља.