Printer Friendly Version Poseta predsednika Aleksandra Vučića Republici Kubi @ 18 January 2018 08:30 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u zvaničnoj poseti Republici Kubi od 13 - 15. decembra 2017. godine. U delegaciji su bili i ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 

Tokom posete, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa Esteban Lasom, predsednikom Nacionalne skupštine narodne vlasti Kube, kojom prilikom je potvrđeno izvanredno stanje bilateralnih odnosa i ukazano na potrebu jačanja ekonomske saradnje. Predsednik Vučić je istom prilikom obavestio da je Vlada Republike Srbije donela odluku o novčanoj donaciji Vladi Republike Kube, povodom štete koja je nastala u uraganu Irma.

 

U svečanoj sali Univerziteta Havane, Aula Magna, predsednik je održao predavanje „Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta“, pred blizu 200 studenata, diplomatskim korom i zvaničnicima Univerziteta. Domaćin predavanja je bio prvi potpredsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube, Migel Dias Kanel, a pored ostalih uglednih gostiju, prisustvovao je i ministar za visoko obrazovanje Hose Ramon Saborin.

 

       

Nakon polaganja venca na spomenik Nacionalom heroju Hose Martiju i obilaska Memorijalnog centra na Trgu Revolucije, usledio je svečani doček u Predsedničkoj palati i zvanični razgovor sa predsednikom Raul Kastrom.

 

Razgovor dva predsednika, koji je protekao u srdačnom i prijateljskom tonu, predstavljao je priliku za razmenu mišljenja o istorijskim događajima u dve države, o stanju bilateralnih odnosa, uz izraze zahvalnosti za podrške koje dve zemlje razmenjuju po pitanjima od nacionalnog interesa – nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i potreba ukidanja ekonomskog, trgovinskog i finansijskog embarga koji SAD nameću Kubi. Sa kubanske strane, razgovoru su prisustvovali Migel Dijas Kanel, prvi potpredsednik Državnog saveta i Saveta ministara, Bruno Rodriges Parilja, ministar spoljnih poslova, Rodrigo Malmierka Dijas, ministar za strana ulaganja i spoljnu trgovinu i Roberto  Morales Oheda, ministar zdravlja.