Printer Friendly Version Политичке консултације Републике Србије и Републике Кубе @ 23 May 2018 06:55 PM

У Хавани 20.04.2018. године, одржане политичке консултације са Кубом које предводио политички директор Министарства спољних послова Р.Србије амбасадор Зоран Вујић, а са кубанске стране Емилио Лосада Гарсија, генерани директор Министарства иностраних послова Р.Кубе за билатералне односе.

 

Домаћин је изразио задовољство због сусрета и указао на вишегодишње пријатељство два народа. Рекао је да би позитивна динамика разговора на високом нивоу требала да се настави и најавио да у другој половини о.г. Куба планира посету једне високе делегације Србији. Захвалио се на честитки ПР А.Вучића, председнику М.Дијас-Канелу, која примљена међу првима и најавио да ће Куба до краја јула имати и нови Савет Министара. Интересовао се за визију Србије након уласка у ЕУ, о чему је добио уверења да се односи са Кубом, као и другим пријатељским земљама, као што је Русија - никада неће мењати.

Саговорници су се захвалили на међусобним подршкама ставовима од националног интереса, које две стране пружају једна другој на међународној сцени и дефинисале даље кораке развоја појединих области сарадње.

 

Амбасадор Зоран Вујић се сусрео и са замеником министра иностраних послова Р.Кубе, Рохелиом Сиером. Осим констатације о одличним политичким односима, током разговора, указано је на спремност обе стране за унапређење привредне сарадње, за коју је потврђено да је неопходан додатни импулс. Предложено је да се ради на конкретној мапи пута, којом би се обновила сарадња Привредних комора и олакшала сарадња привредних субјеката две земље, а која би садржала предлоге посета најважнијим сајмовима, презентације инвестиционих пројеката две земље, потписивање споразума у специфичним областима и друго.