Printer Friendly Version Прослава 120 година диломатских односа између Републике Србије и Републике Кубе @ 23 February 2022 07:04 PM

Надомак Хаване, у месту Хајманитас, 21. фебруара 2022. године инаугурисан је Мурал пријатељства Србије и Кубе, дело Хосеа Фустера, престижног кубанског уметника, и тиме започет низ културно-уметничких активности, којима се прославља 120 година успостављања дипломатских односа две земље.

Пригодним говором, Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Хавани, поздравио је госте, представнике кубанских државних институција, чланове дипломатског кора, представника Руске православне цркве у Хавани, пријатеље из области друштвеног живота, те представнике дијаспоре:

„4. новембра 2022. године навршава се 120 година дипломатских односа Републике Србије и Републике Кубе.

Овај датум је утвржен на основу писане честитке краља Србије Александра Обреновића, од 4. новембра 1902. године, упућене Томасу Естради Палми, изабраном председнику Републике Кубе, поводом његове инаугурације.

Од тада до данас наши односи су односи пријатељства, подршке и сарадње.

Изнад свега, у последње 63 године одлично се разумемо и заједно корачамо на међународној сцени, подржавамо једни друге у областима које су од стратешког значаја за обе земље, борећи се за очување суверенитета и независности наших земаља.

У наредним годинама наставићемо да јачамо наше односе, посебно у области трговинско-економске сарадње. Сигуран сам да је пријатељска сарадња наша будућност и да су наше везе, као и увек, везе братства.“

     

Након инаугурације, приређен је пригодни пријем за званице, у Музеју Фустер.

Прославу је испратила домаћа и међународна штампа, радио и ТВ (Гранма, Пренса Латина,  ТВ Кубе-Мултивисион, Нотисиеро Насионал, те Радио Таино, прес Венецуеле и др).

https://www.granma.cu/mundo/2022-02-21/cuba-y-serbia-celebran-su-amistad-21-02-2022-22-02-28

https://www.prensa-latina.cu/2022/02/21/inauguran-mural-dedicado-a-serbia-en-la-habana

https://www.vidmateapp.com/subpub/yqh5/site?url=aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1IQTNXRGw0VGZYQQ==&f=wh

https://youtu.be/lPVbi8gaIRc