Printer Friendly Version Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић у званичној посети Републици Куби, 08-11.02.2023. године @ 17 February 2023 08:17 PM

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић реализовала је званичну посету Републици Куби, у периоду од 8-11. фебруара 2023. године, у оквиру обележавања 120 година дипломатских односа. Током посете водила је званичне разговоре са министром културе Кубе Алпидиом Алонсом Грауом,  којом приликом је потписала Меморандум о разумевању у области филма између две земље.

Саговорници су констатовали да Србија и Куба ове године обележавају значајну годишњицу добрих и пријатељских односа, које карактерише међусобна подршка по питањима од националног значаја и међусобно разумевање. Обострано су потврдили да су две земље спремне да унапређују све видове сарадње, на пољу економије, здравства, образовања, науке и посебно културе која, како су нагласили, представља један од најважнијих сегмената сваког друштва и темељ опстанка једног народа.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић захвалила се на подршци Кубе по питању Косова и Метохије, односно територијалног интегритета и суверенитета Србије и поштовања међународног права.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић у оквиру званичне посете Републици Куби, сусрела се и са председником Владе Републике Кубе Мануелом Мареро Крузом.

Председник Владе Мануел Мареро указао је да наша два народа, са богатом историјом и културом, имају много сличности и да су поносни народи који желе да чувају своју независност и суверенитет. Указао је да је његова земља бескрајно захвална на подршци коју Србија увек пружа, те је у име председника кубе Мигела Дијаса Канела упутио поздраве председнику Србије Александру Вучићу и захвалио Србији на упућивању новчане хуманитарне помоћи Куби, као израз солидарности поводом штете настале проласком урагана „Иан“.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, током званичне посете отворила је у Хавани изложбу „Енергија за будућност – Никола Тесла, развој хидроенергетике“, којом приликом је истакла задовољство да у Хавани, престоници блиске и пријатељске Републике Кубе, отвори изложбу посвећену једној од најзначајнијих личности српског народа и светске науке.

Током званичног боравка у Хавани потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, посетила је и Центар Фидела Кастра и том приликом истакла да је Фидел Кастро као личност увек био симбол слободе и ослобађања народа и пример како се једна држава води, поштујући све државе, али увек размишљајући о интересима свог народа.